Nederland is niet het eerste land waar de zogenaamde Slimme Meter geïntroduceerd is. Andere landen zoals Amerika, Canada, Australië en Engeland, etc. gingen ons voor. Dat ging niet zonder slag of stoot en wereldwijd leidde dat tot hevige protesten tegen de invoering van de meter. In het Verenigd Koninkrijk is de invoering van de meter voorlopig uitgesteld omdat de gezondheidsrisico’s die er aan kleven te hoog geacht worden.
Vooral de elektromagnetische smog die de meter dag en nacht afgeeft levert risico’s op voor de gezondheid van de mens. Deze gezondheidsrisico’s zijn vooral voor jonge mensen, oude mensen en bij patiënten met reeds bestaande ziekten of aandoeningen groter. Elektromagnetische overgevoeligheid is een gedocumenteerde neurologische aandoening waardoor het bewegingsapparaat wordt verstoord en geeft het immunologische en/of neurologische problemen. Ongeveer 10% van de mensen heeft hier direct en aantoonbaar last van.
Steeds meer wordt duidelijk dat elektromagnetische straling veel meer invloed heeft op alles wat leeft dan tot nu toe werd aangenomen! De slimme meter geeft dag en nacht gepulste straling, dat is een straling waarbij de frequentiegolf herhaaldelijk wordt onderbroken. Onze zintuigen nemen dit niet waar omdat ze onzichtbaar, reukloos en niet tastbaar zijn. Het zijn de frequenties van de slimme meter (van 2 tot 50 kilohertz) die ons zenuwstelsel verstoren waardoor ongewenste biologische effecten optreden.
De ‘Slimme meter’ gebruikt dezelfde frequenties waarin ons zenuwstelsel werkt, een zenuwblokkade kan een van de negatieve gevolgen zijn! In Australië kregen veel mensen ernstige klachten direct na de installatie van de slimme meters.
Bij gepulste straling wordt de draaggolf (frequentiegolf) herhaaldelijk onderbroken, er is geen sprake meer van een continue draaggolf. Onderzoek geeft aan dat gepulste straling door het lichaam zo opgevat wordt dat ze bij wijze van spreken te vergelijken is met een ‘kogelregen van een mitrailleur’. De frequenties van de slimme meter verstoren ons zenuwstelsel en bij veel lagere blootstellingsniveaus treden er veel sneller biologische effecten op.
In het in 1974 uitgebrachte Biological Report of Microwave Radiation werd gesteld dat blootstelling aan microstraling van meer dan 1 uur hoger aan 10 MHz schadelijk is voor mens, dier en natuur. Al in 1966 werd in onderzoek duidelijk dat blootstelling aan veel lagere frequenties (tot 200 Mhz) de interne organen ernstig beschadigd raakten door oververhitting, met name de voortplantingsorganen raakten ernstig beschadigd. Bijkomend negatief effect is de verstoring van de elektrische activiteit van hersenen en hartspier, het veroorzaken van ademhalingsproblemen, hoofdpijn, slapeloosheid en seksuele disfunctionaliteit.
De grenswaarden voor blootstelling in de USA (landmacht en luchtmacht) werd toentertijd (1965) gesteld op maximaal 10Mhz gedurende de periode van 1 uur. Rusland, de toenmalige USSR, hanteerde (in 1958!) een sterk afwijkende bovengrens van 0,1 Mhz gedurende 15-20 minuten per dag! In de studie werd opgemerkt dat de Russische wetenschappers in tegenstelling tot die in de USA meer aandacht besteed hadden aan de invloed van straling op de hersenen en het centraal zenuwsysteem en werd navolging aanbevolen.
De vandaag de dag in veel huishoudens aanwezige magnetron heeft een frequentie van 2,4 GHz. Om te voorkomen dat de elektromagnetische straling (elektrosmog) van dit apparaat naar buiten toe ontsnapt is op de deur aan de voorzijde een metaalfilm opgedampt. Hiermee is in wezen een ‘kooi van Faraday’ gecreëerd die de elektrosmog tegenhoud. Draadloze koptelefoons hebben eveneens een frequentie van 2,4 GHz, GPS heeft een frequentie van 1.3 GHz en WI-FI opereert op een frequentie van 2,5 – 5 GHz.
Het zijn niet alleen de gezondheidsrisico’s die eraan kleven, ook de betrouwbaarheid van de meters is niet optimaal. Het Nederlandse consumentenprogramma RADAR bracht boven tafel dat naar schatting 850.000 slimme energiemeters MEER meten dan werkelijk verbruikt is. Dit bleek uit een onderzoek dat door de Universiteit van Twente werd uitgevoerd. Het verbruik kwam 582% hoger uit dan het werkelijke energieverbruik! Telefoonopladers en andere energiebronnen in huis kunnen de meters beïnvloeden waardoor het verbruik nog hoger kan uitvallen.
De ‘Slimme meter’ kan nog veel meer dan alleen een meterstand doorgeven. Aan de hand van de meetgegevens is bijvoorbeeld na te gaan of er een (of meer!) koelkast in huis staat, een diepvrieskist, plasmatelevisie, magnetron, wasmachine, computer, aquarium, fitnessapparaat, eigenlijk alles waar een chip in verwerkt is. Ook herkend de ‘Slimme meter’ of u spaarlampen gebruikt, onder de douche staat, hoeveel personen uw huishouden telt, of er iemand thuis is of juist niet en …. heel veel andere informatie.
Persoonlijke informatie die verzameld & verhandeld wordt, uw privacy wordt met de voeten getreden. Informatie die door kwaadwillende buitenstaanders vrij gemakkelijk gehackt en in uw nadeel gebruikt kan worden. Domme meters geven perfect aan wat u verbruikt en verder niets anders. Niet waarvoor u het gebruikt, wanneer of waarom en dat is in wezen ook het enige wat voor u als afnemer belangrijk is. De energieleverancier levert en u betaalt gewoon wat u verbruikt, klaar, punt uit.
(Foto: Consumentenprogramma RADAR)