In het januari-februarinummer 2019 van ‘Fries Journaal, Kroniek van het goede leven in Friesland’ heeft Hans Wiegel, oud-Kamerlid en minister en oud-commissaris van de koningin in Fryslân, een stuk over de blokkeeraffaire op de A7 geschreven. Het blad is bedoeld voor een select publiek in maatschappij en bedrijfsleven. Het artikel is door oud journalist en Fries actievoerder Kerst Huisman helemaal overgetypt, heeft enkele zinnen (met de goede wensen van Hans Wiegel) weggelaten, maar verder helemaal gelaten zoals het is geschreven.
“Een jaar geleden stelde ik in mijn column de vraag: “wie krijgt de Zwarte Piet?” Nu pas weten we wat de rechtbank vindt van de blokkade van de A7 in november 2017. Een jaar later: juridische molens draaien soms langzaam. Zoiets begrijpen we als het om een zwaar delict gaat. Op 8 oktober vorig jaar stelde een journalist van ‘de Telegraaf’ een paar vragen aan Jenny Douwes (het boegbeeld van de actie), die door de rechtbank gezien wordt als de aanstichter van de blokkade. Mevrouw Douwes had trouwens niet deelgenomen aan die blokkade!
Zij kreeg een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Ik schrijf het maar gewoon op. Geen commentaar als een rechtbank recht spreekt. Eind november werd bekend dat ongeveer de helft van de veroordeelden in hoger beroep gaat. Ondertussen hadden ze via crowdfunding het geld voor zo’n hoger beroep weten op te halen. Na de uitspraak van de rechtbank kwam er al zo’n 150.000 Euro binnen. Als het verhaal van mij bij mijn lezers in de bus valt is het vast nog veel meer. Zo zijn de Friezen. Dat lazen we ook in de ‘Leeuwarder Courant’ en op de sociale media.
Eerst nog even terug naar het gebeuren in Dokkum in 2017. De burgemeester aldaar is sinds kort in een andere gemeente werkzaam. Zij had indertijd – las ik in de krant begin oktober – de anti-Piet activisten gevraagd of zij wilden demonstreren. Zij bood bovendien de extreemrechtse Nederlandse Volksunie aan om een tegendemonstratie te houden. Ik kan het mij niet voorstellen, maar de krant schreef het. Mevrouw Douwes antwoordde de interviewer: “Ik vind dat zij bewust onze kinderen in gevaar heeft gebracht door die twee extreme groepen uit te nodigen.” Jenny Douwes voegde daaraan toe: ”Als je ziet wat de plannen waren, denk ik dat wij blij mogen zijn dat de demonstranten Dokkum niet hebben gehaald die dag.”
De advocaat van de verdachten, mr. Tjalling van der Goot, had de rechtbank gevraagd het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren op basis van het gelijkheidsbeginsel. Hij noemde een aantal eerdere blokkades: voetbalsupporters, boeren op trekkers en nog zo wat. Die werden de afgelopen jaren niet vervolgd. De rechtbank weigerde dat. Nog iets aparts. De rechtbank veroordeelde de verdachten ook de huur van de bussen met demonstranten van ‘Kick Out Zwarte Piet’ te betalen. Een nieuw punt is dat het OM alleen die veroordeelden die in hoger beroep gaan, nu ook veroordeeld willen krijgen voor o.a. bedreiging met geweld.
Diegenen die niet in beroep gaan, blijven buitenschot. Is dat rechtvaardig?”
(Het auteursrecht van dit artikel berust bij de schrijver, het artikel zelf is overgenomen van Kerst Huisman)