Het is op 17 augustus 2016 als de foto van het 5-jarige Syrische jongetje Omran Daqneesh de wereld overgaat. Hij zit onder het stof, is gewond aan zijn hoofdje en hij kijkt suf voor zich uit. Bij de foto die genomen werd door Mahmoud Raslan wordt vertelt dat hij na een Russisch bombardement in de buurt van de plaats Aleppo onder het puin vandaan gehaald werd. Omran werd gered door de vrijwilligers van de ‘Witte Helmen’ en miljoenen mensen over de hele wereld zien de foto voorbij komen. Omran is wereldwijd te zien in kranten, televisie en via het internet en de mensen reageren automatisch erg boos, een reactie die heel begrijpelijk is.
Maar (but)…
The story of “the boy in the orange chair”, “the boy in the ambulance”, another “White Helmets” ‘rescuee’ …is built on a mountain of lies. / Het verhaal van ‘het jongetje in de oranje stoel’, ‘het jongetje in de ambulance’, een ander reddingsverhaal van de ‘Witte helmen’, het is een grote berg leugens.
Omran woont in Syrië, een land waar al een paar jaar oorlog is en waar veel mensen het slachtoffer van zijn geworden. Een oorlog wordt gevoerd met allerlei wapens, niet alleen met geweren, kogels en bommen maar ook met leugens! Het verhaal dat bij de foto van Omran vertelt wordt is bedoeld om de mensen die de foto zien en het verhaal horen voor de gek te houden, bijna een jaar later wordt dat steeds duidelijker. Zoals vanaf het begin al door veel mensen gezegd is was deze foto niets anders dan pure propaganda, ‘Fake News’!
Op 6 juni 2017 vertelt Mohamad Kheir Daqneesh, de vader van Omran aan onderzoeksjournalist Eva Karene Bartlett dat hij genoeg had van alle leugens die vertelt worden. Hij vind het ook niet eerlijk dat de foto van zijn zoon nog steeds gebruikt word om mensen voor te liegen. “Mijn zoon was helemaal niet zwaar gewond en het verband om zijn hoofd was helemaal niet nodig. Dat Mahmood Raslan (de fotograaf) om mijn zoon huilde was volgens mij meer bedoeld voor de media. Ik was in huis toen de opstandelingen mijn zoon gebruikten om op de film zetten. Ze deden hem het verband om om het erger te laten lijken”