Jaarlijks stond ze in de belangstelling van vele miljoenen burgers, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Het meisje dat op zo’n erbarmelijke wijze crepeerde in één van de vele concentratiekampen. Samen met haar moeder, met haar zusje en duizenden lotgenoten. Ze stierf onder erbarmelijke omstandigheden, en dat alles omdat ze van een ‘different kind’ was.
Háár naam is nu (in 2019) – 118 jaar later (!!) – weggewist en nagenoeg vergeten. Wie kent nog de naam van het meisje dat toén op ieders lippen lag en wiens afbeelding op miljoenen netvliezen gebeiteld stond?
Lizzy van Zyl, het 7-jarige meisje dat in april 1901 in het kamp ‘Bloemfontein’ – één van de 72 Engelse Concentratiekampen – door verhongering en ziekte een ellendige en smartelijke dood stierf.
Zij was één van de 35.600 kinderen jonger dan 15 jaar die vermoord werden. Zij stierf omdat het Britse Rijk met een allesvernietigende en niets en niemand ontziende oorlog de onvoorstelbare goud en diamant voorraden van de Afrikaanse Republieken roofden.
50% van de jeugdige blanke Nederlands/Afrikaanse populatie werd uitgeroeid!
Van het naar schatting 300.000 zielen tellende blanke, Nederlands/Afrikaanse bevolkingsdeel van de beide republieken werden tussen 1899 en 1902 meer dan 160.000 mensen (hoofdzakelijk vrouwen, kinderen en ouderen) naar 72 Engelse concentratiekampen gebracht. Kampen met namen als Krügersdorp, Middelburg, Irene, Potchefstroom en Volksrust. Kampen die wereldwijd hun dodelijke faam vestigden. De gevangengenomen Boerenstrijders ondergingen een ander lot, zij werden in 47 kampen binnen én ver buiten Zuid-Afrika gevangen gezet en ruim 1.000 van de 25.630 zouden daar van ellende omkomen. De moegestreden en nagenoeg uitgehongerde republieken waren gedwongen om de vrede te tekenen.
Op 31 mei 1902 werd ‘s avonds om 23.05 uur in ‘Melrose House’, het huis van Kitchener in Pretoria, het vredesdictaat (de ‘Vrede van Vereeniging’) ondertekend. De gruwelijkheden in de Engelse concentratiekampen maakten dat de Nederlandse bevolking gedurende de Eerste Wereldoorlog anti-Engels van inborst en pro-Duits ingesteld was.
Lizzy van Zyl verdiende in 1901 wereldwijd de droevige status die enkele decennia later postuum aan het Joods-Duitse meisje Anne Frank werd toegekend.
Wie in de toekomst lezen wil, moet in het verleden bladeren