We schrijven september 2015. Binnen heel Europa houdt de komst van vluchtelingen de gemoederen bezig, een discussie die vooral via Social-media gevoerd lijkt te worden. Een discussie die met name – en dat is opvallend – door de media aangezet en gevoed wordt. Op basis van wat ‘men’ hoort, denkt te horen, ziet, denkt te zien zwijgt men niet. Vooral op Facebook vliegt ‘men’ elkaar verbaal in de haren, etiketteert en verkettert ‘men’ elkaar en als woorden konden doden waren er al duizenden slachtoffers te betreuren geweest.
Een bezorgde burger die zich ergerde over de -in zijn ogen- onwelwillende opstelling van zijn medeburgers plaatste een link op zijn FB-tijdlijn waarin meer dan 6.000 vrijwilligers zich bij Vluchtelingenwerk.nl hadden gemeld. In reactie hierop liet een van zijn fb-vrienden weten verheugd te zijn dat ‘men’ normaal nadacht, daarmee naar alle waarschijnlijkheid niet beseffend dat die persoon daarmee aangaf blij te zijn dat ‘men’ volgens-de-norm na-dacht.
Genormeerd na-denken, op de keeper beschouwd een pleonasme. Denken volgens de norm is in wezen niet veel anders dan na-denken wat voor-gedacht is! .. terwijl ‘men’ denkt dat men zijn eigen denkpatroon volgt!
‘Men’ denkt dat men denkt, alleen, dat denkt ‘men’! ‘Men’ denkt enkel de gedachte NA die tevoren reeds voor-gedacht is en volgt daarmee niet de eigen-gedachte, ‘men’ kopieert, ‘men’ aapt-na!
In de hele discussie (wat in feite een afwijkende/dis-koers betekent) spelen emoties een hoog-oplopende rol. Op basis van wat men denkt te zien, te horen, te weten oordeelt en veroordeelt men elkaar, niet beseffend dat EMOTIE een van de machtigste en alles bepalende oorlogswapens is.
Oorlogen zijn het resultaat van misleiding en bedrog en de navolgende drie woorden staan aan de basis van alle menselijke ellende: Alles is Emotie! ‘Men’ ziet er geen been in om buurt- streek-, stad-, landgenoten te veroordelen op basis van het aanhangen van andere (politieke)gedachten, beseft daarbij nauwelijks dat ‘men’ zich daarmee schuldig maakt aan pure discriminatie.
Onder discriminatie verstaat men het anders behandelen van mensen of groepen op basis van uiteenlopende kenmerken zoals politieke overtuiging. Discriminatie kan men zien als een uiting van onverdraagzaamheid en het als in daden omzetten van vooroordelen.
Misschien dat met het stoppen van het NA-denken, NA-doen, NA-praten, Na-lopen en buiten de aangenomen c.q. opgelegde normering gedacht gaat worden ‘men’ door ZELF-te denken, ZELF-te doen, Zelf-te praten tot verhelderende conclusies komen kan en de eigen rol en de eigen verantwoordelijkheid scherper onder ogen kan zien. Laat uw gedachten niet beïnvloeden door emoties maar neem de tijd om op basis van de ratio, het verstand, uw oor-deel, uw actie- en reactie te vormen en (na-) te laten.
Durf ab-normaal, buiten het genormeerde, out of the box & zelf-te-denken!