Home » Columns » Een kundige bestuurder

Een kundige bestuurder

Het besturen zit hem in het bloed, dat is een kolfje naar zijn hand, daar is de onderhand ruim gepensioneerde Eise Smid ook een meester in. De nog steeds kwieke en actieve zeventigplusser laat nog dagelijks zijn handen wapperen en zit een morgen per week als maatschappelijk betrokken vrijwilliger aan het stuur van de pendelbus van het OZG. In zijn arbeidzame leven was Smid in meerdere functies nauw betrokken bij het christelijk onderwijs in Oost-Groningen.

De oorspronkelijk uit Vlagtwedde stammende Smid debuteerde na een gedegen onderwijs opleiding als stagiair op de Maranathaschool in Winschoten onder de toenmalige befaamde vleugels van hoofdmeester Piet Kuiper. Na opvolgende stages in o.a. Onstwedde, Holte, Winschoten en Groningen werd hij als onderwijzer aangesteld op de Christelijke School in Heiligerlee.

Trouw bijgestaan en maximaal ondersteund door zijn vrouw Iety begon hij na een korte militaire loopbaan van slechts tien dagen aan een ruim veertig jaar lange carrière in het Noord-Oostelijke Christelijk Onderwijs. Als onderwijzer verwisselde hij van Heiligerlee naar Winschoten om als hoofd der school naar Oostwold door te stromen. Eind jaren ’80 van de vorige eeuw werd Smid daarop directeur van de school waar hij zijn stage aanving en nam de plaats in van Meester Kuiper.

Dat het besturen hem goed afging kwam uitstekend van pas bij de scholenfusie, eerst de samenvoeging tussen de Winschoter Wirzinge en Maranatha om later met tien andere omliggende christelijke scholen te fuseren. Een paar jaar later werden totaal twintig christelijke scholen samengevoegd en had Smid als bovenschools directeur tot zijn pensioen in 2012 Personele Zaken in zijn portefeuille.

Ook buiten werktijden en na zijn pensionering bleef Smid bestuurlijk op vele terreinen actief, zoals binnen de kerkeraad, het CDA en de Christelijke Onderwijsbond. In 2015 begeleidde hij met twee andere betrokken bestuurders de verkoop van de Vennekerk die ondergebracht werd in de Stichting WaGa waardoor het gebouw onder vastgelegde bepalingen behouden bleef. Het geloof met al zijn door de tijd opgetreden bobbels en hobbels heeft nog steeds een belangrijke plek in het leven van Smid, maar goede vrienden zijn cruciaal evenals het gezin waarin je groot mag worden.

Dat zijn vrouw Iety in alle jaren als de belangrijkste steunpilaar achter hem en het gezin stond was essentieel, iets dat Smid als laatste vooral nog even benadrukken wil. Eise Smid, een man met hart voor zijn werk, overtuiging en met bestuurlijke passie, een kundige bestuurder.