Home » Columns » Ajajippiejippiejee…

Ajajippiejippiejee…

Ik neuriede het deuntje in gedachten mee terwijl ik een stadion vol met 60.000 Celtic-fans het refrein hoorde brallen van een oud Vrijeschool kinderliedje. Deze Engelse tekstversie kende ik nog niet maar het is definitief anders, het klonk als “your arse” in plaats van Hiep-Hoi.

Nee, geen Tante in Marokko. Nix niet twee kamelen, nix niet twee pistolen en helemaal geen varkens braden aan het spit … knor-knor, stel je dat vandaag de dag eens voor. Terwijl ik het Celtic-fragmentje nog een keer m’n scherm voorbij laat marcheren luister ik met meer interesse naar de tekst en oeps, daar zit geen woord chinees bij. “You can shove your coronation up your arse” oftewel – stop die kroning maar in je hol en daarbij doelden de Celtic-zangers eenstemmig op de aanstaande kroning van de 40e Britse monarch, Charles III.

Waarom zo uitbundig enthousiast dacht ik bij mezelf. Waarom zo vol overgave en uit volle borst? Het bleek een collectieve reactie te zijn enkele uren nadat het nieuws naar buiten kwam dat mensen in het hele Verenigde Koninkrijk werden gevraagd trouw te zweren aan King Charles op de dag van zijn kroning. Ze hebben denkelijk iets met getallen, de kroningsplechtigheid vind plaats op 6 mei, vangt aan om 6 uur in de ochtend, wordt de koets getrokken door 6 paarden. De voorkeur voor de maand mei is ook zo iets, als er wat te vieren, eren of herdenken valt kiezen ze graag het voor-jaar, de periode waarin in-oer-sprong het natuurlijk-her-leven gevierd wordt. Een gevalletje van beter goed gejat dan slecht bedacht is dan mijn gedachte. Kijk naar Nederland, de dag-van-Willem in plaats van de Lentefeesten die eeuwenlang gevierd zijn, maar ja.. wat weten we vandaag de dag nu nog?

Nog nooit wisten zovelen zo veel van zo weinig, sterker en simpeler; de levenden weten niet meer dan dat de doden weten, en de doden die weten niets. We denken wat te weten, we denken dat we denken en we denken te her-denken wat we dachten dat we dachten. Straks, over een paar etmalen na-NU, staat heel Nederland stil en niet alleen op de Dam. Wat we dan NIET herdenken is de goed voorbereide Vlucht voor Volk en Vaderland van de Keunegin met eigen kudde en bestuurlijke aanhang naar het Enge-Land, terwijl op de Grebbeberg de Nederlandsche Jantjes aan spetters geschoten werden, dat is een niet-meer-geweten-weten. We herdenken ook niet – nooit gedaan overigens – de honger die miljoenen Nederlanders geleden hebben in WOII, ook niet de verhongerde medelanders.

Wat weten we eigenlijk nog van de geschiedenis, van wat werkelijk-geschiedt-en-is? Niet alleen de Polderlanders hebben in hoofdzaak datgene in het geheugen opgeslagen wat collectief aangeboden, opgedrongen en tot absoluut weten aangenomen is. Met miljoenen tegelijk hebben mede-Europeanen het al tot waarheid-aangemerkte & omgewerkte tot zich genomen, dit tot in den Treure herhaald voor meer dan 80% der Na-denkende Menschen tot werkelijke(be)waarheid geworden is die niet bevatten kan wat die niet beleerbare minderheid van 10% laagbegaafde imbecielen en 10% hersenloze debielen maar niet in hun systeem verankerd krijgen. Dat de wereldkaart telkens opnieuw ingedeeld en getekend wordt door mensen achter de schermen, lieden als lang vergeten goudkeizers zoals Parvus Helphand, Alexander von Stieglitz en honderden meer.

Zij trekken achter de schermen aan de geopolitieke touwtjes, de puppeteers die hun clowns laten kronen, hen door het volk, de kudde, laten bewieroken. Zij weten dat het belangrijk is om te weten wat het volk wel moet weten en wat het juist niet moet weten, want wat niet weet, dat deert niet, want wat weet dat dispereert. De tijd van NU is een voortzetting van de tijd van toen, is in wezen maar een kleine tijd-sprong naar voren. Honderd jaar terug of later, het is idem dito… onverklaarde oorlogen, geopolitieke en economische herordening, het kan allemaal ongemerkt, met juich en jubel. Geef het volk brood en spelen, knevel het, buit het uit, misbruik de goed-gelovige kudde en laat het op de toon van M’n tante in Marokko vol overgave lallen en brallen “A Perfect Storm is coming up your arse” .. hiep hoi.