Home » Columns » ‘Zigeuner trapt Duitse vrouw ‘

‘Zigeuner trapt Duitse vrouw ‘

Nee.. dat was NIET de aandacht trekkende kop boven het filmpje dat een gruwelijke mishandeling liet zien die op 27 oktober 2016 plaatsvond, een filmpje dat eind 2016 razendsnel over het internet verspreid werd.

Het toonde een uiterst gewelddadige actie waarbij een 25-jarige vrouw van achteren door een laffe jonge kerel plotsklaps in de rug getrapt werd. Ze maakte een flinke smak en brak bij haar val een arm. Ook liep ze een hoofdwond op. Ze werd kort in het ziekenhuis behandeld. Social Media, met Facebook voorop, bewees weer eens te meer haar rol als verspreider van riooljournalistiek eer aan te doen. On-nadenkend en emotievol klikte de verontwaardigde mensenmassa ruim en royaal haar digitale duim.

Er was wel een nuance merkbaar, op berichtgeving waarin het slachtoffer als Moslima en de dader als rechts-extremist aangeduid werd volgde een miljoenenvloed van duimen, tezamen met niets aan toeval overlatende giftige verwensingen aan de dader. Daar waar het slachtoffer als niet-Moslima en de dader juist als asielzoeker werd portretteert kon op minder duimen rekenen, politiek correcte zelfcensuur toonde zich hier duidelijk aan de oppervlakte. In het ene bericht kreeg het slachtoffer de naam van Petra mee, die in Leeuwarden naar beneden was getrapt, een ander geval was het een Moslima die op tal van andere plaatsen ter wereld van de treden naar beneden werd geschopt.

Een hatelijke en laffe daad die zeker en altijd hard moet worden bestraft, zo a-sociaal, zo onbeschoft, zo idioot horen mensen zich niet tegenover elkaar te gedragen!

Maar tegelijk is het ook elk zijn verantwoordelijkheid om aan dit soort emotionele berichtgeving niet klakkeloos steun te betuigen. Door voor zulke misselijke verhalen de duim op te steken en te verspreiden maakt elk zich mede verantwoordelijk voor en medeschuldig maken aan het verspreiden van haatopwekkende propaganda en dat alle op basis van berichtgeving van de digitale roddelpers. Van dit soort goedkope en allesbehalve bonafide infotainment-sites met laag realiteitsgehalte zoals Lees het Nu werd het filmpje onder de kop Moslima van achteren aangevallen! Wie herkent de dader, oppakken die lafaard duidelijk stigmatiserend en daarmee ook bewust foutief verspreid. Binnen no-time was het hatelijke bericht onder 750.000 ogen gekomen en duizenden keren gedeeld.

De dader werd door zijn moeder en zus herkend, aangegeven en opgepakt. Het is een uit Bulgarije afkomstige zigeuner die sinds enkele maanden in Duitsland asiel gekregen heeft en in Berlijn een appartement bewoonde. De laffe smeerlap die de trap uitdeelde is de 27-jarige Svetoslav Staikov, afkomstig uit het zigeunerghetto Maksuda niet ver van de Bulgaarse stad Varna.

Daar woonde hij samen met zijn vrouw Tsvetanka en drie kinderen, twee jongens en een meisje in de leeftijd van 6 en 10 jaar. Ook daar had hij al blijk gegeven van zijn gewelddadige en misdadige insteek, was veroordeeld voor berovingen, diefstal met toepassing van grof geweld.

Samen met zijn al even gewelddadige broers liep deze smeerlap in dezelfde Berlijnse metro aan de Hemanstrasse en trapte daar op uiterst laffe wijze een 26-jarige vrouw in de rug en van de trap, een vrouw waarvan haar religie niet bekend gemaakt en ook niet ter zake doende is. De dader verwijderde snel zijn eigen facebookprofiel, vluchtte zijn gastland uit en verschool zich na zijn daad in Zuid-Frankrijk

Nadat hij dacht dat de storm van verontwaardiging over zijn daad geluwd was kwam zaterdag 17 december terug in Duitsland. Daar arriveerde de schooier als buspassagier van het bedrijf Eurolines op de centrale Omnibusstation in Berlijn Charlottenburg waar een dozijn politieagenten hem tussen de haltes 9 en 11 opwachtten en arresteerden.

Op 25 juni 2017 stond de dader terecht voor de rechtbank en gaf hij toe dat gedaan te hebben, maar kon hij zich er niets meer van herinneren en had er ook geen uitleg voor. Als ‘verzachtende omstandigheden’ gaf hij aan dat hij bier, wodka en drugs op had. Veel drugs. Wiet, cocaïne, crystal meth. Daarnaast had hij ruzie met zijn broer die bewuste avond en hij had een affaire met de zus van zijn vrouw. Hiermee hoopt hij de rechter te bewegen een lagere straf op te leggen. Op 6 juli 2017 veroordeelde een rechtbank in Berlijn Svetoslav Staikov tot een gevangenisstraf van twee jaar en elf maanden. Tijdens de rechtszaak had de lafbek van toen veel minder bravoure. Met zijn vrouwelijke tolk en advocaat op de voorgrond verschool hij zich achter de stukken.