Home » Columns » 完全な破壊

完全な破壊

Hiroshima 06-08-1945 – 08.15 uur

Door decodering van Japanse diplomatieke telegrammen was aan de Amerikaanse regering bekend dat in Japanse regeringskringen in juli 1945 de neiging bestond om te capituleren. Toch was de USA vast besloten de atoombom te lanceren, waarbij zich de overweging deed gelden dat deze machtsdemonstratie de weerbarstige USSR inschikkelijker zou maken.

Ze klommen naar 31.000 voet, de hoogte waarop men zou bombarderen. De hemel was helder. Het was een prachtige ochtend. De stad lag in de zon. De piloten zagen het groene gras in de tuinen. De bom explodeerde op 100 voet van het gekozen doel. De vuurbol had een doormeter van 18.000 voet. De temperatuur in het midden van de vuurbal beliep 100.000.000 graden.

De mensen in de nabijheid van het centrum gingen op in het niets. De hele stad vloog aan splinters en de ruines stonden overal in vuur en vlam, het brandde verschrikkelijk. In enkele uren vonden 100.000-den mensen de dood. Zij die niet dadelijk stierven, doorstonden vreselijke pijnen. Slechts weinigen onder hen waren soldaten. Schattingen gaan uit van meer dan een miljoen omgekomen mensen bij de vernietigingsbombardementen van Hiroshima en Nagasaki”

完全な破壊