Home » Columns » Boven- en onder Ziki

Boven- en onder Ziki

‘Mmhh, past precies’ bedenk ik als ik mn hoofd door de linkerbroekspijp van mn donkerblauwe boxershort steek. De rechterhelft hangt slobber-zwabberend op mn borst en frunnik ik met een hand onder mn groene shirt. Vest dicht, nixmeeraandoen. Ziet er niet eens zo gek uit en ruikt ook best fris. Kom er nu achter dat mn Aldiwasmiddel in combi met m’n Jumboverzachter best wel te snuiven is.

Verrassend toch zoveel als je in je leven bijleert en ervaart, wie had ooit gedacht dat ik ook van boven in ondergoed loop. Moet er nu wel om denken dat ik de beide Ziki’s morgenochtend niet verwissel, als extra geheugensteuntje heb ik in elk geval in die-van-onderen een bruine herkenningsstreep getrokken.

Laat Dolle Dinsdag maar komen, ik ben niet bang voor de kassajuffen van Rukpleister, Nietkoop en Kruidgat om maar een paar te noemen, zeurmiepen met het Coronadoolhofsyndroom & pijlroutes. Ik lach beleefd en vriendelijk m’n tanden bloot vanachter m’n opgetrokken onderbroek in de hoop dat ook bij hen een ontspannen lach achter de eigen kap begint te gloren.

Ik heb geen luchtweginfectie, ben geen longpatiënt en ben – net als 99,8% van alle wereldburgers – bij geboorte al uitgerust met een uiterst vernuftig immuunsysteem, eentje dat me vrijwaard voor dodelijke ellende, een systeem dat ik graag goed werkend wil houden ook.

Zou ik een longaandoening hebben dan loop ik niet buiten, dat heb ik nog nooit gedaan en ook helemaal geen spetter behoefte aan, dan lig ik thuis uit te zieken, groc erbij. De overheid raad in haar nieuwste oorlogsbulletin dan ook aan om de luchtwegen juist NIET te bedekken.

Dezelfde overheid die door haar opgelegde Coronamaatregelen miljoenen burgers – al dan niet met goede bedoelingen – tegenover elkaar zet en daarmee in een ijzeren houdgreep neemt, ondernemers wurgt en wringt en winkelpersoneel als een verlengstuk van wetshandhavers wil inzetten. Dat laatste is iets waarvan ze weet dat ze dat gewoonweg NIET kunnen opleggen maar in smeuïg insinuerende teksten verpakt. IK zou me er niet voor willen laten gebruiken, als IK bij Rukpleister zou werken zou ik me terughoudend opstellen.

Regels bedenken is een, maar handhaven is een ander hoofdstuk, met of zonder onderbroek boven of onder … ik zou geen gezeik in de eigen toko willen hebben. De Haagse BOA’s weten dat ook en wie de oorlogsbulletins leest, ziet onderin staan: “Een winkelier is binnen de wettelijke mondkapjesplicht niet verplicht om handhavend op te treden als u geen mondkapje draagt in de winkel. U kunt dan ook geen boete krijgen van een winkelier, dat kunnen alleen de handhavers.”

Ik heb mn dubbele-Ziki aan maar zou een winkeltruus me eruit sturen, dan neem ik m’n portemonnee mee – geen cent zou ik achterlaten!