Home » Columns » De Graaij- & Snaaiprinz

De Graaij- & Snaaiprinz

Terwijl de kiddo’s van groep 8 het lokaal uit, en de gang in gingen om lekkere leeftocht uit de tassen te toveren, toverde mevrouw de leerkracht het jeugdjournaal op het digischerm.

Ze waren enthousiast over het eerste stuk en leergierig met geopende oren en ogen vol aandacht. Ze leerden die ochtend echt wat nieuws, leerden het verschil tussen ZELF denken en NA denken en vooral dat NIETS zomaar en automatisch voor absolute waarheid aangenomen mag worden. ALLES controleren is de boodschap die als een rode lijn door alles heenloopt en van voor tot achter in de les verpakt zit.

Misleiding en bedrog is in alles dagelijkse kost en zonder dat je er erg in hebt lieg je mee in koor en geloof je het zelf ook nog. Dat je door de trap omhoog te beklimmen niet op de verdieping raakte was voor elk bijvoorbeeld een ey-opener. Ook al zegt elk dat, het klopt voor geen meter en het is niet anders dan na-(sch)-apen, na-praten, na-denken en na-doen wat VOOR-gedaan wordt.

Met een hele trits aan soortgelijke voorbeelden kon de groep het hoofd aanzetten waarna de oorlog in de klas gestart kon worden met gebruikmaking van het meegebrachte authentieke moordtuig en vooral voorbeelden van propaganda en hoe dit te herkennen.

Met fruithap, pindakaas en bruine snee werd de ochtend door het jeugdjournaal kort onderbroken. Het onderwerp was het voornemen om het circuit van Zandvoort weer operationeel te maken, een van de polderlandse scheur & reez-prinzen had daar wel oren naar.

Het waren de kiddo’s zelf die tot eigen verrassing en die van mevrouw leerkracht tot de conclusie kwamen dat de wijze en manier van presenteren suggestief en manipulatief was en erop gericht was te verleiden tot het geven van een gewenst (positief) antwoord op de vraag of zij ‘ook’ voor het weer in bedrijf stellen van het racecircuit waren.

Een paar jaartjes verder scheurden de bolides – niet gehinderd door het verklaarde Toyotavirus-, schimmel-, of bacterieplaag – gierend als gepland hun rondjes over het vlakke asfalt naast de Noordzee. De voor absoluut-en-enig-waar zijnde & gepreekte Hel- en verdoemenis scenario’s werden tijdelijk even kalt gestellt want het andere jaren tevoren al geplande scenario moest afgedraaid.

Veel van de tieners van toen zullen zich die specifieke ochtend ongetwijfeld nog herinneren en hoe het propagandajournaal hen ertoe aanzette vragen te stellen bij het hoe, wat en waarom en de achterliggende agenda van de Graaij- & Snaaiprinz