Home » Columns » Kokumenoah…

Kokumenoah…

“Heb jij daar zin in?” vroeg het Elfje van negen me vorige week toen ik even druk was met een kleine klus in de Sjokotoko van moeders. Of ik met haar wilde koken, dat was wat ze me vroeg, want koken … dat vind ze leuk. Ze heeft er ook wel gevoel en idee voor, die Noah, de oudste dochter van Mama Mecca, de Grote Sjef van HET zoetwarenparadijs van het Oost-Groninger halfrond. Pannenkoeken bakken is voor haar gesneden koek en ook door lange slierten spaghetti laat ze laat zich niet in de luren leggen.

Naast Pofferts kokselen, het maken van schrijfsels en gewroet in Historische beerputten ben ik ook op culinair vlak prettig gestoord. Werken met en voor kinderen is daarnaast ook een dingetje waar ik blij van wordt, van het spontane, het ongedwongene, het sprankelende.. zo puur. Samen koken? ja.. gezellig! Noah en ik spreken af dat we samen wat lekkers gaan maken. Ik sla op zaterdag bij de lokale bioboer wat vers groenvoer en zilvervliesrijst in en sluit af met een stuk bio-spek uit de vriezer. De opvolgende maandag is het zover.. na school- en Toko-sluitingstijd worden de messen geslepen.

Samen handen wassen en dan op het aanrecht klaar leggen wat we denken nodig te hebben, een sterk en stevig Tjopmes van formaat, snijplank, koek- & kookpan en dan gaan met die banaan. Noah heeft er plezier in, dat is duidelijk te merken, ze is leergierig en geïnteresseerd en vol overgave snijdt ze de varkenslap in reepjes waarbij ze goed op haar eigen vingers let. De rijst wordt vakkundig per gevulde hand uitgemeten, totaal zes handjes vol voor vier magen. Water met rijst aan de kook, een wolkje kruiden erbij en pruttelen maar. De paprika koppen, het hart met zaad eruit ploppen en de rest in blokjes en repen hakken en Tjoppen.

Ze heeft er lol in en het gaat haar goed af! De prei wordt vakkundig een kopje kleiner gemaakt, de Chinese kool delft in kleine stukken het onderspit en wordt samen met wat kruiden in wat vet van het spek licht gebakken. Twee bakjes Taugé doen ook nog mee en als alles gaar gewokt netjes op de borden op de buitentafel is gedrapeerd schep ik een lepel rijst daarop en maakt zij het af met reepjes lekker bruin gebakken spekjes. Mmmhh, dat ziet er toch geweldig uit, dat smaakt naar meer, dat is echt.. Kokumenoah