Home » Columns » Kolder in de polder

Kolder in de polder

De knip van heel veel Nederlanders wordt dit jaar behoorlijk leeg gekiept op de klimaattafels. Wij moeten van het gas af en omgezet op andere energieën. Daar gaat het grootste deel van de omhoog geschroefde belasting naar toe. Nederland, het land met waarschijnlijk het meest geavanceerde, wijdst vertakte, perfect functionerende gasnetwerk moet zichzelf letterlijk ombatterijen. Heeft daar heel misschien de eis & dreiging van de USA iets mee te maken? Was het niet onlangs dat Pete Hoekstra – de Amerikaanse ambassadeur in Nederland – in een open brief opriep niet mee te werken aan het Russische gasproject Nord Stream 2.

Nord Stream 2 is een nieuwe pijpleiding die door de Oostzee moet gaan lopen om delen van Europa van Russisch gas te voorzien. Vijf Europese energiebedrijven, waaronder Shell, financieren het project van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Het Amerikaanse Congres heeft voor ons Nederlanders (en onze Europese buurlanden) eind vorig jaar al besloten dat ze tegen Nord Stream 2 zijn “omdat het een geostrategische bedreiging vormt voor de beste Europese vrienden en bondgenoten”. Rusland, het grootste land ter wereld met onvoorstelbare gasvoorraden, zou eens een speler kunnen worden op de energiemarkt. Nope.. that’s not what Uncle Sam wants.

Uncle Sam sprak in de jaren ’60 ook al zijn veto uit en ook toen besloot de Amerikaanse Senaat dat Italië geen Russisch gas mocht invoeren. Daarom ook moesten wij Nederlanders sinds begin jaren ’60 van de vorige eeuw voor enkele eurocenten per kubieke meter miljarden aan gas aan dat land leveren, en dat doen we nog steeds braafjes. De bodem verzakt, de huizen zakken in, de winst is binnen. Bijzonder ook dat de 600 miljard euro die o.a. door de Shell & Exxon naar binnen geharkt werd bijna gelijke tred gehouden heeft met de Nederlandse staatsschuld. Sinds het aanboren van de gasbel bij het Groningse Kolham steeg deze van 20 miljard naar 600 miljard.

Misschien een idee dat eerst de overvolle knip van de Shell, Exxon en de daarbij behorende aandeelhouders eens leeg gekiept wordt op de klimaattafels? Waarom bij de burgers graaien? Het is een en al poppenkast en internationaal kapitaaltheater. Hoezo kolder in de polder!

Photo: Pixabay – license free images