Home » Columns » Bekozz daij see so..

Bekozz daij see so..

Amper wakker en lurkend aan een megabak Broene Joegul zit ik in het ochtendzonnetje achter m’n Appul, schuif m’n blauwe muis over de zwarte mat en smurf over het internet. Niet alleen Goegul, maar ook Wiekiepedia en Feezboek, het nieuws van NU komt tegenwoordig in digi-taal naar ons toe, veilig en vertrouwd, is ZO te consumeren, gegarandeerd gedesinfecteerd, ontwormd en gechipt, volledig virusvrij en compleet Gevaccicheckt.

Da’s toch heel iets anders dan vroechgur, toen had je na decennia lang jezelf een bochel buffelen het idee dat je misschien iets opgestoken had van de materie waarnaar je belangstelling uitging maar je tegelijkertijd ook realiseerde dat je wist dat je nauwelijks iets wist – je kop is gewoon te klein, de grijze massa bij lange na niet voldoende en de tijd van leven faliekant te kort om maar een gedeelte van het verleden-weten te bevatten.

Hoe anders is het NU, vandaag de dag, alles wat ons als mens aan informatie bereikt – waarvan toegestaan is dat het ons mag bereiken correct is en klopt als een zwerende vinger, bekozz daij see so..

Maar goed ook, anders zou je toch bijna in de val trappen? Wie had anders ooit van Peter A. McCullough gehoord? Een Amerikaanse cardioloog, MD. MPH “vice chief of internal medicine at Baylor University Medical Center and a professor at Texas A&M University” deze man liet van zich spreken en maakte tongen los. IK had nog nooit een letter van deze man onder ogen gezien en geen woord gehoord tot deze ochtend dat ik een grafiekje te zien kreeg met zo’n enorme piek waarvan beurshandelaren op Wall-Street een stijve plasser zouden krijgen.

Nee, het gaf NIET de gestegen goudkoers aan of een Bitcoinexplosie maar het aantal mensen dat plotsklaps pijnlijk verstijfd de pijp uit gegaan waren na het ontvangen van mr-en-a inspuitingen, afgezet tegen afstervingen zonder ingeprikt te zijn. Volgens die piekgrafiek en bijgaande babbel was de verhouding aardig ongelijk, iets van 3.3% dooien zonder toegevoegd additief terwijl 91,5% pieremotje gingen MET 3-voudig ingespoten bescherming. Je zou er bijna bang van worden, toch?

Gelukkig wordt tegenwoordig alle info op Fakeness Gevaccicheckt en kon ik gelukkig en al Goegulund leren en lezen dat deze cardioloog niet geloofd kon worden, ook een beetje rechts-extreem was zelfs.

Dat nieuws kwam niet van zo maar een Boerelul uit Oetjekul, nee, van het gerenommeerde AFP (Agence France-Presse) een serieuze club die door de EU gefinancierd wordt en betrokken is bij “fact-checking- en onderzoekhubs die behoren tot het netwerk van European Digital Media Observatory (EDMO): DE FACTO voor Frankrijk, CEDMO voor Tsjechië, Polen en Slowakije, EDMO BELUX voor België en Luxemburg, HDMO-Lakmusz voor Hongarije, GADMO voor Duitsland en Oostenrijk, BROD voor Roemenië en Bulgarije, ADMO voor Kroatië en Slovenië, en MedMO voor Griekenland, Cyprus en Malta”.

Journalisten zoals de gerenommeerde Charlotte Steenackers die voor en namens Nederland en België het manipulerende feeknieuws schoonveegt met behulp van haar ware woorden en ingebouwde waarheidsweegschaal is een van de bepalende en corrigerende medewerkers van dit toonaangevende media-instituut.

Maar er is meer, veel meer waarbij de AFP betrokken is zoals ze zelf aangeven: “AFP heeft ook samen met Austria Press Agency(APA) deelgenomen aan een project gefinancierd door het Europees Media en Informatie Fonds (EMIF) om training in fact-check productie te geven aan Oekraïnes nationale nieuwsagentschap Ukrinform.”

Alles met elkaar een interessante club en het is maar zeer de vraag hoe massief en wijdvertakt het nieuws – OOK in Nederland – voor consumptief goedgekeurd gebruik geschoond wordt. Neem bijvoorbeeld Blue Water Intelligence van een in het Drentse veen gevestigde – vuurwapen geile – energetische Reiki-haeler, misschien te vergelijken met het onderzoeksbureau Bellingcat van de Britse Blogger en waarheidsvinder Eliot Higgins?

Who Knows, God Nows.. its troew, bekozz daij see so..