Home » Columns » Gerda van Lang

Gerda van Lang

Kan een close-up zijn van 1 persoon, haar, bril en buitenkleding

Met een grote glimlach op het gezicht zit ze naast haar zoon en helpt hem met zijn huiswerk. Of ik koffie lust, vraagt ze, waarna ze de Senseo een zwiepert geeft en mij even later van een bakje bruin goud voorziet.

Nee, ze maakt zijn opgaven niet, laat ze weten, maar als een goede thuiswerkjuf helpt ze hem liefdevol en geduldig bij zijn opdrachten, Gerda van Lang, de moeder van Geuko en hij doet – zoals altijd – goed zijn best. Onvermoeibaar en onverzettelijk zet ze zich achter de schermen in voor haar beide kinderen, naast Gijs, haar jongste, gaat haar aandacht en energie de laatste jaren vooral naar het thuisonderwijs voor Geuko.

Het jaar van haar geboorte was een goed wijnjaar, iets dat in het leven van Gerda Elderman geregeld terug zou komen. Als jongste van de drie kwam ze in het Delfzijlster ziekenhuis ter wereld en samen met haar ouders, zus en broer Geuko woonde ze in het Groningse Garrelsweer. Na de Mavo leek haar een baan als politieagent wel prachtig maar koos ze uiteindelijk voor de hotelschool.

Haar opleiding bracht haar tot in Belgische keukens en Franse wijnkelders en proefde daar de lekkerste wijnen om na een van deze wijnreizen kennis te maken met Gert Jan van Lang, nu haar man en vader van haar kinderen.Na haar opleiding toog ze aan het werk, eerst als receptioniste, om later op te klimmen tot Front-Office Manager bij een gerenommeerd Hotel in de Stad. Het leven liep voorspoedig en op rolletjes, een jaar nadat ze getrouwd waren kwam zoon Geuko ter wereld, iets waar broer Geuko maar wat trots op was.

Geuko, een naam om hoog te houden bij de Eldermannetjes, haar oom en opa droegen dezelfde naam. Een jaar na de geboorte van zoon Gijs veranderde het leven van de familie dramatisch, in de zomer van het jaar dat Geuko naar groep 1 zou gaan raakte hij op onverklaarbare wijze besmet en verkeerde op slag in levensgevaar. Voor alle gezinsleden was het alle zeilen bijzetten en Gerda nam naast alle andere taken de rol van thuiswerkjuf voor haar rekening.

Na jaren kan deze taak meer en meer worden afgebouwd waardoor ze nu meer in de rol van mama terugkeren kan. Er komt iets meer tijd voor haarzelf, voor haar passie, het uitgebreid koken van de heerlijkste verse soepen bijvoorbeeld, waarvan pompoen-curry een van haar lievelingssoepen is. Ook tijd om te gaan sporten is nieuw en daar geniet ze enorm van, naar de sportschool kunnen gaan is als een cadeau, net als cardio-fitness, daarvan wordt ze blij en krijgt ze energie van “dat is echt een uitje voor me”, zegt de moeder van Geuko, Gijs en de vrouw van Gert-Jan… Gerda van Lang.