Home » Columns » “Moeten er ook kruiden op?”

“Moeten er ook kruiden op?”

….vraagt hij terwijl hij een pronte partij kibbeling uit de hete bakolie omhoog vist. Kort daarop laat hij een schooltje verse vis hun laatste baantjes trekken in de bruisend hete olie tot ze goudbruin gebakken zijn. Samen met Linda & Natasha vormt de altijd goedlachse Marcel een Vrolijk Vistrio en zijn ze elke zaterdag op hun vaste stekkie op de markt aan de Venne te vinden, net achter Mecca. De 46-jarige Marcel staat – in navolging van zijn vader – al jaren op de Winschoter zaterdagmarkt, hij vanaf 2005, vaderlief al vanaf 1984.

Vishandel Keeman, hele generaties Oost-Groningers hebben daar aan de kar al staan genieten van de gebakken vis, kibbeling, gerookte zalm, (broodjes) zoute-haring, makreel, spekbokking, brado’s.. afijn, een rijk gevuld zeebanket waar de Nuchtere Noordeling en ook de Oosterburen hun vingers geregeld bij aflikken. De kraam van Keeman, je komt er niet ongemerkt aan voorbij, daar zorgt de altijd spontane en praatgrage Martin wel voor die met een kwinkslag en prettig gestoorde opmerkingen de marktgangers als het ware naar zich toetrekt.

“Ik zou een vrolijk viswijf geweest kunnen zijn” grapt Marcel “als ik niet als kerel uit het ei gekropen was” en schatert vrolijk mee met de klanten die aan de kraam met smaak hun visschaal leeg en de maag vol happen. Hij heeft altijd goede zin, nooit een sip gezicht, vrolijk bakkend laat hij zijn handen wapperen en lacht zijn tanden bloot.. “moeten er ook kruiden op?”