Home » Proza & Pazta » Prinsessenmenu

Prinsessenmenu

Scrollend door zijn archief stuit hij ergens in de digitale catacomben op een map waarop haar naam staat. Een naam die onderhand uit zijn hoofd gerukt en al helemaal uit zijn hart gewist is. Toch benieuwd naar wat hij toentertijd vastgelegd had opent hij een document en zo ineens komt daar het verleden weer tot leven. Het is de maaltijdlijst die hij bijhield en waarin hij het menu bijhield dat hij haar dagelijks voorschotelde.

Donderdag 3 juni: terwijl zij zich wast en kleed duikt hij de keuken in en maakt voor haar ontbijt en lunchpakket klaar. Om 07.30 uur schuift zij aan achter de biologische muesli die hij speciaal op haar verzoek heeft samengesteld van afgemeten hoeveelheden kokos, havermeel, lijnzaad, ontzwavelde en geplette amandelen, notenmix, abrikozen, rozijnen, zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten en iets havermout. Dit alles luchtig vermengd met volle yoghurt en afgemaakt met een theelepeltje honing. Een kop muntthee bij haar ontbijt.

Terwijl zij haar ontbijt naar binnen werkt brengt hij haar spullen naar buiten in de auto, parkeert deze met draaiende motor bij de achterdeur zodat zij zonder oponthoud vertrekken kan naar haar werkplek. Het lunchpakket van deze dag bestaat uit twee sneden meergranenbrood, 1 potje kikkererwtenpasta + fenegriek kiemen, 1 potje kruidenpesto (uiteraard zelf en ambachtelijk gemaakt van verse tuinkruidenmix in olijfolie, iets appelazijn, noten, gedroogde tomaten en knoflook) met twee stuks fruit, te weten 1 banaan en 1 appel.

Tegen 18.00 uur kan ze aanschuiven aan het avondeten dat hij heeft opgediend en deze dag bestaat uit gegrilde kangoeroebiefstuk, koude salade (gemaakt van biologische champignons, sla, komkommer, bleekselderij, pijnboompitten, walnoten en tomaat met een lichte dressing) en gebakken zalmfilet. Als nagerecht twee soorten ijs (chocolade en vanille gegarneerd met gesmolten chocolade en verse vruchten en slagroom). Nadien een verse kop koffie met room, met een glaasje water en voor later een fles rosé.

Hij gelooft zijn eigen ogen niet en toch kan hij het zich als de dag van gisteren herinneren. Wat een malloot en uitslover zeg, waar zat hij toen met zijn verstand? Onbegrijpelijk en nooit meer! Als hij het zo terug leest was hij in dienst van een kieskeurige en veeleisende puistige prinses.

(uit: ‘De belevenissen van Prinses Dikduimpje’)