Home » Columns » Dappere Stappers..

Dappere Stappers..

Voldaan en met een tevreden gevoel kijken ze beiden op hun werk terug, Koos & Engel, mede door hen kan de Winschoter Avondvierdaagse opnieuw als zeer geslaagd in de Oldambtster geschiedenisboeken worden bijgeschreven.

Koos Simens en Engel Koerts, ooit waren het zulke opgeschoten Oost-Groninger knuppels als ikzelf. Met name Engel was net zo’n bengel en met dit schoolkameraadje heb ik het nodige spannends uitgespookt maar ook samen ons best doen in de klas bij meester Piet ‘Lorre’ Kuiper en na schooltijd voor wat extra zakgeld samen langs deuren leuren, oud papier ophalen met een bakfiets van ‘Kokkie’. Brave kindjes waren we (natuurlijk), zetten altijd onze beste beentjes voor en ik zie ons nog als puberklas driftig oefenen onder wandel-commando van Piet Lorre. Zingend marcheren in rijen van zeven, vier rijen naast elkaar en dat in de maat van “My Sarie Marais is so ver van my hart”, meerstemmig, dat ook. Zuiver en in de maat zingen en marcheren, zo moest het, we wilden natuurlijk wel goed voor de dag komen tijdens de Avondvierdaagse.

We waren als school natuurlijk wel de beste vonden we maar niet uniek. In ’t voorjaar liepen meer scholen voorafgaand aan de vierdaagse door de Winschoter binnenstad en buitenburen zingend te marcheren. Zo ook Koos (toen nog ‘je’) die samen met de wandelexperts van Speeltuin Vereniging Bovenburen strak geüniformeerd de pas erin zette, de paden op & Winschoter lanen in. Kwamen we elkaar als groep tegen dan zetten we, als puistenkopjes de pas erin en gas erop, inhalen die hap, einz, zwei, drei… Het was elk jaar een hele happening waaraan nagenoeg alle Oldambtster scholen en (sport)verenigingen meededen, duizenden wandelaars kris-kras – en dat een week lang – in de vroege avond door de Rozenstad en het buitengebied. Het afsluitende defilé op vrijdag door de binnenstad met muziekkorpsen voorop, voorbij het stadhuis, bepakt en bezakt met bloemen en zakken snoepgoed van Mecca om de nekjes en dat langs duizenden ouders, buren, vrienden en familie trots langs de kant staand – echt een hele organisatie om dat elk jaar allemaal rond te krijgen.

Als kind en buitenstaander krijg je niets mee van de noodzakelijke voorbereidingen, het loopt gewoon elk jaar gesmeerd als boter. Het team mensen dat al maanden voorafgaand daaraan werkt, die route’s uitzetten, de beveiliging organiseren, de afspraken met de korpsen maken, de vergunningen regelen en honderdduizend dingen meer, is in verhouding klein, dit jaar is dat een ploegje van acht mensen. Koos en Engel zijn twee van deze kanjers die onder bezielende leiding van Trijnie Hartman de 74e editie van de Avondvierdaagse tot in de puntjes georganiseerd hebben. Met in totaal 20 enthousiastelingen die o.a. bij de dranghekken staan, het verkeer regelen en meer, is ook deze editie weer een daverend succes geworden, een succes dat ze volgend jaar, als de 75e editie op het programma staat, graag willen herhalen. Maar.. er moet wel nodig vers bloed in gepompt worden. Er is plek en plaats voor betrokken mensen, mensen die het organisatieteam willen versterken maar ook meer vrijwilligers voor de vele hand-en-spandiensten. Dus.. bij deze een oproep aan iedereen die dit leest en die het evenement een warm hart toedraagt, meld je aan en zorg samen met Koos en Engel dat ze ook volgend jaar weer vrolijk door de straten kunnen marcheren, de duizenden ….

Dappere Stappers.