Home » Simsalaboliek » Pasen & Lente-evening

Pasen & Lente-evening

Pasen is bij veel mensen bekend als een religieus feest waarbij herdacht wordt dat jezus na drie dagen uit zijn graf opstaat en weer tot leven komt. Net als alle religieuze joodse, christelijke of islamitische feesten is ook Pasen een verbastering van een veel ouder en Heidens lentefeest. In werkelijkheid wordt de terugkeer van de de zon, de lente en voorjaar gevierd en is de stand van de maan bepalend. Ook in de islam en het joodse geloof is de maanstand alles bepalend.

Al eeuwen voor de christelijke jaartelling en het ontstaan van religie bepaalde de stand van de maan het begin van de lente. Dat moment breekt aan als de maan ten opzichte van de aarde horizontaal gelijk staat, ook wel horizontale evening genoemd. Het woord ‘effenen’ wat gelijk maken betekent is hieraan verbonden. In het Engels staat de Lente-evening bekend als equinox en komt uit het Latijns. Het betekent equi-nox, wat equal-night betekent wat inhoud dat op dat moment de dag en nacht even lang zijn. Vanaf dat moment worden de dagen langer en warmer en staat het van oudsher bekend als Ostara. Op het Noordelijk Halfrond vind de Lente-evening al eeuwen plaats tussen 19-21 maart. Dit jaar is de lente op 20 maart begonnen. In 325 na christus heeft de kerk (in het Concilie van Nicea) bepaald dat Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan die volgt na de Lente-evening.

De Lente-evening is een van de 4 dagen in het jaar die de overgang naar een nieuw seizoen markeren. De andere 3 dagen worden ook door de maanstand bepaald. De Zomerzonnewende vind plaats rond 21 juni (Litha), de Herfst-evening vind plaats rond 21 september (Mabon) en de Winterzonnewende rond 21 december (Yule). Alle feesten hebben gemeen dat ze verbonden zijn met de komst en het verdwijnen van het (zon)licht. Alle seizoensfeesten worden gevierd met samen eten, drinken, muziek, plezier en vreugdevuren. De as van deze vuren wordt als mest over het land verstrooid, deze as bevat veel kalium, calcium en magnesium. In deze fijne vorm zijn deze mineralen goed oplosbaar en worden snel door gewassen opgenomen.