Home » Geschied-en-is » The Great White Fleet

The Great White Fleet

Great White Fleet: de Amerikaanse marine vaart de wereld rond |  IsGeschiedenis

De USA ging zich begin 1900 steeds meer manifesteren als een aankomende en Grote Wereldmacht. Om spierballen te tonen besloot de Amerikaanse president Theodore Roosevelt in 1907 – als een soort van debutantenbal – de Amerikaanse vloot op wereldtournee te sturen. Van 16 december 1906 tot 22 februari 1909 voer een vloot van 16 nieuwe oorlogsschepen, waarvan de boegen opvallend wit waren geschilderd, de wereldzeeën rond. Pure intimidatie en steen in het grote bouwwerk van de nieuw te vormen Economische Wereldorde onder Angelsaksisch regime.

Zo bezocht de vloot onder andere Trinidad, Brits West-Indië, Brazilië, Chili, Peru, Mexico, Hawaï, Nieuw Zeeland, Australië, Filippijnen, Japan, China, Ceylon, Egypte, en Italië. In de Magdalenabaai hield deze vloot in 1908 een demonstratieve serie schietoefeningen, daarmee haar macht demonstrerend en haar territorium afbakenend richting vermeende Japanse en Duitse kapers.

De Great White Fleet bestond uit de oorlogsbodems Connecticut – Kansas – Vermont – Louisiana – Georgia – New Jersey – Rhode Island – Virginia – Minnesota – Maine – Missouri – Ohio’ – Alabama – Illinois – Kearsarge en Kentucky en werd begeleid door de bevoorradingsschepen Culgoa en de ‘lacier, het onderhoudsschip de Panther, de Yankton voor de brandstofbevoorrading en hospitaalschip de Relief. Daarnaast zorgde een kleine flottielje van 6 oudere jagers voor de escorte.

Tijdens deze intimidatietoer zou Woodrow Wilson, die in 1913 Roosevelt opvolgde, in 1907 een verklarende rede afgeven.

De toekomstige koers van Amerika was er op gericht om het privékapitaal te beschermen, want “omdat handel geen rekening houdt met nationale grenzen en producten de hele wereld als één markt beschouwen, moet het vaandel van deze Staat [USA] hen volgen en alle barrières vernietigen die sommige naties opwerpen. Buitenlandse Zaken moet de concessies van onze financiers beschermen, zelfs ten koste van de soevereiniteit van onwillige naties. Er moet ruimte zijn voor het verwerven of installeren van kolonies want geen enkel nuttig plekje op de wereld mag aan onze aandacht ontsnappen of ongebruikt blijven.”

Onomwonden liet hij zien dat het ging om de economische (al)macht. Later, toen Amerika bij de wereldwijde slachting betrokken raakte, liet hij duidelijk weten dat Amerika betrokken was in een gevecht om “de controle over de economische rijkdommen van de wereld.”

Oorlog is misleiding en bedrog – Fré Morel