Home » Simsalaboliek » Wild Geraas…

Wild Geraas…

Presentatie Arnold-Jan Scheer, 12 februari a.s. in Winschoten

Na afloop van de lezing bleef ik nog even met Arnold-Jan napraten, de belezen specialist en kenner op het gebied van oude rituelen. Arnold-Jan Scheer is journalist, auteur van diverse naslagwerken en documentaires over eindejaarsrituelen en -gebruiken waar hij zich al tientallen jaren in verdiept heeft. De in Amsterdam woonachtige expert kan met recht de autoriteit genoemd worden wat betreft de achtergronden van de Sint Nicolaas feesten en -gebruiken.

Aan de groep geïnteresseerde toehoorders – waaronder ook ik – toonde Arnold-Jan een overvloed aan voorbeelden uit West- Oost- en Zuid Europa die hij op dit gebied in de afgelopen decennia verzameld had. In de kern zijn de eindejaars evenementen niets anders dan duizenden jaren oude vruchtbaarheidsrituelen die de laatste decennia volledig uit hun context zijn getrokken en onterecht gekoppeld zijn aan racisme en slavernij. Voordat ik Arnold-Jan persoonlijk kende, was ik al goed bekend met zijn werk. Op mijn vraag of hij ook bij ons – in Oost-Groningen – zijn verhaal zou willen houden was hij direct enthousiast.

Op zondag 12 februari aanstaande komt Arnold-Jan Scheer naar Winschoten toe voor iedereen die meer wil weten en leren over de achtergronden van het oude midwinter zonnewende feest. Op een leuke locatie in het centrum van de stad start de presentatie om half twee.

Reserveren is niet vereist, 50 mensen vullen met gemak de ruimte, en misschien ook wel meer, maar als je zeker wilt zijn van een plekje meld je dan op tijd en tevoren aan bij mij. Een vrijwillige bijdrage ter dekking van de kosten wordt op prijs gesteld. Voor meer info: neem via social-media, mail of telefoon (0615 287 057) contact met mij op. Graag tot ziens bij het verhaal van Niko-, Sunter- of Kunnekloas – en het daaraan verbonden Wild Geraas.

(delen mag 😉 )